левый узор
 
18 травня, в Міжнародний день музеїв, Святогірський заповідник провів культурно-мистецький захід «Квартети Бетховена в Святих Горах» в рамках міжнародної акції «Ніч в музеї».

 

18 травня, в Міжнародний день музеїв, Святогірський заповідник провів культурно-мистецький захід «Квартети Бетховена в Святих Горах» в рамках міжнародної акції «Ніч в музеї» .

На це захід завітали депутати Святогірської міської ради, учителі шкіл м. Святогірська, представники громадських організацій та жителі міста, в числі почесних гостей на захід був запрошений митрополит Святогірський Арсеній. У цьому році на ньому були присутні близько 60 осіб.

Захід в рамках акції «Ніч в музеї» проходив в незвичайному музичному форматі присвяченому одному з найбільших геніїв музичного мистецтва, видатному німецькому композитору Людвігу ван Бетховену (1770-1827) і його творчим зв'язкам зі Святими Горами.

Далі детальніше…

Автором проекту «Квартети Бетховена в Святих Горах» і ведучою заходу була зав. відділом Історичний музей Анна Соляник.

На початку заходу вітальне слово сказала директор заповідника Світлана Шарабан. Привітавши всіх присутніх і поздоровивши всіх присутніх музейних працівників з їх професійним святом, вона оголосила тему майбутнього музичного вечора і його відкриття.

Надала історичну довідку та ввела в тему «Квартети Бетховена в Святих Горах» завідувач науково-просвітницьким відділом Ярослава Дєдова.

Микола Борисович Голіцин - талановитий композитор, аранжувальник, музичний критик, видатний віолончеліст і шалений пропагандист музики Л. ван Бетховена. Ця сторона творчої натури князя Н.Б. Голіцина досить добре досліджена. Факти створення композитором Людвигом ван Бетховеном в складі його останніх музичних творів трьох квартетів (ор.127,130,132) на замовлення князя М.Б.Голіцина, а також посвята йому увертюри «Освячення дому» (ор.124) останнім часом набувають особливої ваги в зв’язку з європейськими прагненнями України і пошуками спільного культурного простору в історичній ретроспективі.

Увага відвідувачів була зосереджена на європейських джерелах, перш за все листуванні князя з композитором і обставин створення музичних творів з посвятою М.Б.Голіцину. В 1996-1998 роках Бетховенським архівом і Будинком Бетховена в Боні було опубліковано повне епістолярне зібрання Бетховена, в складі якого листи до князя М.Б.Голіцина.

Після закінчення історичної довідки в залі Історичного музею за темою «Святі Гори в XVIII-XIX ст. Садиба Потьомкіних XIX ст.» з відтворенням інтер'єру камінну залу палацу (автор наукової концепції і тематико-експозиційного плану пров. науковий співробітник Володимир Дєдов), глядачам була представлена ​​майстерно поставлена вистава листування великого генія музики і іменитого шанувальника його неперевершеного таланту. Від їх особи читали листи режисер і актор студентського театру «7 поверх» міста Слов'янська Іван Дедюхін і актор цього ж театру Іван Проскурін.


Партнерський зв’язок з Будинком Бетховена в Боні дав свої результати.

До наукових фондів заповідника після тривалого діалогу з науковими співробітниками Будинку Бетховена в Боні надійшли якісні електронні копії партитур та листів.

Презентувала нові експонати в.о.головного. зберігача фондів заповідника Ельвіра Мушка.

В світ гармонії та захоплень занурили відвідувачів музиканти, що отримали запрошення прийняти участь у заході. На запрошення відгукнулись ансамбль скрипалів старших класів школи мистецтв м. Слов’янськ , який увазі відвідувачів запропонував популярні та класичні мелодії європейських композиторів ХVIII-ХІ Х ст. Продовжила концерт вокаліст школи мистецтв м. Слов’янськ Аліна Ашурова концертмейстер Тетяна Діденко. У її виконанні відвідувачі почули пісню на музику Людвіга ван Бетховена «Прощання Моллі», що була виконана мовою оригінала німецькою. Відвідувачі почули твір неймовірної краси композитор Каччіні «Авве Мария», цей твір також був виконаний мовою оригінала- латинь.

У виконанні учениці 7 класу Святогірської музичної школи Василини Наумкіної відвідувачі почули однин з найвідоміших і улюблених творів в історії музичної культури «Місячну сонату».

На запрошення заповідника прийняти участь в нашому заході відгукнулись партнери заповідника, творчі люди - це вчителі музичної школи м. Святогірськ (ансамбль вчителів музичної школи м. Святогірськ: скрипка Марина Чернобаєва, скрипка Марина Зайцева , фортепіано Лариса Вінтонович, фортепіано Ірина Унгур`янова).

У виконанні цього ансамблю відвідувачі почули твори Л. Бетховена «Молитва», «Весело – сумно», «Аллегретто», пісню «Ода до радості».

Для відчуття філософського настрою перед кожним музичним твором мол.науковий співробітник заповідника Юлія Овчаренко декламувала вірші на тему цих музичних творів. Наймолодша учасниця заходу Аріша Соляник ввела в тему пісні на вірші Гьоте «Бабак».

Від імені дирекції СДІАЗ за участь в Міжнародній акції «Ніч в музеї» всім її учасникам вручалися листи подяки.

На завершення вечора була проведена оглядова екскурсія по залах історичного музею, присвяченого історії Святих Гір з найдавніших часів до ХХ ст.

Деякі фото заходу представлені нижче.

Інші фото виставлені за посиланнями -

https://drive.google.com/drive/folders/

16qqp4uP_d3iX7i4v8dkxLtOUSXK54mkr?usp=sharing

Фото з архіву Святогірської лаври -

https://www.flickr.com/photos/svlavra/sets/72157669139739468

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
   


Духовное наследие   Рейтинг@Mail.ru