левый узор
 
16 червня в історичному музеї Державного історико-архітектурного заповідника відбулося відкриття художньої виставки «СВЯТІ ГОРИ В СУЧАСНОМУ ЖИВОПИСІ. КАРТИНИ СЕРГІЯ СМЄТАНКІНА» (ДО 26 РІЧНИЦІ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ).

16 червня в історичному музеї Державного історико-архітектурного заповідника відбулося відкриття художньої виставки «СВЯТІ ГОРИ В СУЧАСНОМУ ЖИВОПИСІ. КАРТИНИ СЕРГІЯ СМЄТАНКІНА» (ДО 26 РІЧНИЦІ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ).

Художня виставка «Святі Гори в сучасному живописі. Картини художника Сергія Сметанкіна» (до 26 річниці Незалежності України) відкрилася у виставковому залі Святогірського історико - архітектурного заповідника.

Виставка підготовлена на основі картин слов`янського художника Сергія Сметанкіна. Провідна тема виставки це відображення архітектурної спадщини Святих Гір в образотворчому мистецтві сучасних художників на прикладі художніх робіт С.Сметанкіна. Цей художник визначений в зв’язку з тим, що останніми роками він планомірно працює на пленерах в Святогірську, членами національної спілки художників України, він має значну колекцію по темі «Творча палітра Святих Гір».

В складі виставки картини з приватної колекції, деякі картини вже експонувались на виставках в рамках наукової теми «Творча палітра Святих Гір» в різні роки. Ці картини - це творчі результати пленерів художника у 2006- 2017 рр., а, також картини що поповнили фонди заповідника у 2009- 2010 р. Всього виставлено 37 робіт художника Сергія Сметанкіна.

 

Святі Гори на Сіверському Дінці вже понад два століття є творчою меккою для багатьох художників. В центрі уваги митців було і залишається зараз яскраве культурне явище на теренах Слобідської України архітектурний ансамбль XVII - ХІХ ст.

Сучасний період в історії Святих Гір відображений в представленій на виставці колекцією картин слов`янського художника Сергія Смєтанкіна.

Сергій Смєтанкін народився у 1968 році у м. Слов'янськ Донецької області. Художник працює у галузі станкового живопису. Закінчив Слов'янський хіміко-механічний технікум (1983). Професійної майстерності набував у педагога І. Базилевського (Слов'янськ). З 2008 року член Національної спілки художників України. Учасник міжнародних, всеукраїнських, обласних виставок: «Кубанські зорі» (Краснодар,2006), до 170-річчя з дня народження А. Куїнджі (Маріуполь, 2012), «Україна звітує» (Київ, 2006), «Мальовнича Україна» (Київ, 2006-2012), «Шляхами творчості» (Київ, 2007), «Гоголь Fest» (2009), до Дня художника, Різдвяні виставки (Київ, 2007-2011).Переможець міжнародної виставки-конкурсу «Наславу Кубані» (2008) і виставки в рамках міжнародного пленеру «Степова палітра» (Сочі, 2011), друга премія у виставці-конкурсі «Донецьк і донеччани» у номінації «Пейзаж» (2009). Більше 40 персональних виставок у Слов'янську, Святогірську, Краматорську, Артемівську, Маріуполі, Харкові, Києві, Сочі (Росія). Нагороджений грамотою Донецької обласної ради «За вагомий внесок у розвиток культури і мистецтва України» і нагрудним знаком голови Донецької облради «Можливість, доведена справою». Роботи С. Смєтанкіна зберігаються у Краснодарському, Сочинському, Донецькому, Маріупольському, Краматорському художніх музеях, а також у приватних колекціях України, Росії, Англії, США. Персональна виставка С. Смєтанкіна пройшла у виставковому залі заповідника у 2009 році. По закінченню виставки до фондової колекції надійшли дві картини художника «Так було раніше», «Святогірський страж», одна з яких («Так було раніше») доповнила експозицію історичного музею заповідника.

Фоторепортаж з відкритя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
 
 
   


Духовное наследие   Рейтинг@Mail.ru