левый узор
 
2 червня Святогірський заповідник прийняв участь у фестивалі «Дике поле. Шлях до Європи» на території заповідника «Кам’яні могили» з виставкою «Іконопис печерних храмів Святогірської лаври і розпис православних храмів Польщі художниками Донеччини»

2 червня Святогірський  заповідник прийняв участь у  фестивалі «Дике поле. Шлях до Європи» на території заповідника «Кам’яні могили» з виставкою «Іконопис печерних храмів Святогірської лаври і розпис православних храмів Польщі художниками Донеччини»

2 червня 2018 року на території Українського степового природнього заповідника «Кам’яні могили» відбувся історико-культурний фестиваль «Дике поле. Шлях до Європи». Вдруге поспіль у цьому обласному заході приймає участь КЗ «Державний історико-архітектурний заповідник у м.Святогірську» з виставковими проектами під відкритим небом. В цьому році колектив заповідника в рамках «Степового університету» представив на фестивалі мистецьку виставку «Іконопис печерних храмів Святогірської лаври і розпис православних храмів Польщі художниками Донеччини». Автори виставки, провідний науковий співробітник Володимир Дєдов, заслужені художники України Геннадій Жуков і Володимир Теличко представили 14 полотен з розписами трьох храмів Польщі і двох храмів у Святогірський лаврі. Виставковий проект заснований на реалізованих Святогірським історико-архітектурним заповідником в 1993-1995 роках проектів реставрації пам’ятників архітектури XVII-XIX ст. Святогірського Успенського монастиря в частині відтворення іконостасів в церкві прп. Антонія і Феодосія XVII ст. і Олексіївській церкві XIXст., а також на сюжетах сучасного монументального розпису православних храмів в Польщі в містах Білосток, Гайнівка і селищі Заштянці. Авторами вказаних розписів є група донецьких художників на чолі з Г.Жуковим і В.Теличко. На виставці поряд з композиціями розписів храмів представлена інформація по кожному храму і його художньому оздобленню.

Виставка викликала жвавий інтерес учасників і організаторів фестивалю. Серед перших відвідувачів виставки були Голова Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський і Командувач об’єднаних сил Сергій Наєв. Надавали коментарі і проводили екскурсії по виставці науковий співробітник Володимир Дєдов, директорка заповідника Світлана Шарабан, зав. відділом «Історичний музей» Анна Соляник.

У програмі фестивалю крім різноманітних виставкових проектів була представлена реконструкція історичного життя України в різні епохи, презентації туристичних маршрутів від міст і районів області, виступи професійних і аматорських художніх колективів, майстер-класи традиційних ремесел, ужиткового і декоративно прикладного мистецтва, конкурсні розважальні програми для дітей і дорослих, фестиваль повітряних зміїв і багато іншого. Особливий інтерес викликав виступ кінно-спортивного клубу «Алюр» зі Слов’янська.

Фоторепортаж з фестивалю

(фото Володимира Дєдова і Анни Соляник)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 
 
 
 
 
   


Духовное наследие   Рейтинг@Mail.ru